اخلاص
نشانه های اخلاص و ریا
اگر بخواهیم کاری به صورت عبادت واقع شود‚ حتما باید به نیت خالص و به قصد قربت انجام گیرد. در حدیث قدسی امده “انا خیر شریک فمن عمل لی ولغیری فهو لمن عمل له غیری”
خداوند متعال می فرماید"من بهترین شریک هستم چرا که از تمامی سهم خود هرچه هم که زیاد باشد صرف نظر می کنم و آن را به شریکم میدهم . اگر نمازی خواندید که 99 درصد آن برای من و فقط یک درصدش برای مردم بود‚ من از سهم خود صرف نظر میکنم و آن را به مردم می دهم.
برای تشخیص اینکه در انجام عملی‚ نیت انسان خالص بوده یا نه ‚راه های مختلف هست که اگر انسان در آن ها دقت کند کاملا برای خودش معلوم می شود که آیا نیتش خالص بوده یا نه .
اگر مثلا کسی بیمارستانی ساخته‚ باید ببیند اگر به جای اسم او ‚اسم دیگری رابر سر در بیمارستان بنویسند‚برایش اهمیت دارد و ناراحت می شود یا نه؟اگر کار برای خدا باشد نباید برای او فرقی داشته باشد.
گاه ریایی بودن عمل حتی برای خود انسان هم مخفی ست. مثلا :اگر انسان نمازی را در مسجد و در حضور دیگران خواند ببیند اگر تنها هم بود همینطور نماز می خواند؟
یا اگر مثلا کسی امام جماعت است و در نماز اشتباهی کرد و دید در اثر این اشتباه خجالت کشیده و عرق شرم بر پیشانی نشسته ‚ علامت آن است که حضور و عدم حضور مردم برایش مهم است.
یا اگر هر روز با دوستش به مسجد می رفته ولی امروز دوستش نمی آید و او هم چون دوستش نمی ایدامروز به مسجد نرود معلوم می شود روز های قبل هم قصدش خالص نبوده.