چهار وظیفه مهم سرپرست خانواده
از طریق علامه مجلسی (ره) در کتاب شریف بحار الانوار ج71،ص86 در توضیح آیه شریفه:قُوا اَنفسکُم وَ اَهلیکُم ناراٌ(تحریم ،6)
به چند مسئله مهم به عنوان وظیفه و مسئولیت سرپرست خانه اشاره شده ،که از طریق این چند مسئله حفظ خانواده و اهل بیت از آتش فردا میسر است.
1:بِدُعائِهم إلی طاعَةِ الله
بر سرپرست خانه است که تا زنده است خانواده خود را به طاعت خدا، و فرما نبرداری از دستورات حق که به صلاح دنیا و آخرت است دعوت کند،و دغوت به صورتی باشد که اجابتش از جانب آنان سخت نباشد،دعوت توأم مهر و محبت ،زبان نرم ،با خوشرویی و متانت و دعوت به زبان و عمل،به صورتی که زن و فرزند عاشق و علاقه مند به طاعت حق شوند،و آن را بر تمام وظائف خود مقدم بدانند.
طفلان چون به طاعت خدا روی آوردند،آنان را تشویق کنید،جایزه بدهید،ببوسید،در آغوش بگیرید تا پای طاعت در فضای وجودشان ثابت و پا بر جا شود.
زنان عنایت کنند، که وقتی از جانب شوهرشان دعوت به طاعت رب شدند،با شوق و رغبت بپذ یرند،تا اثر این پذیرش از مشرق وجود فرزندان طلوع کند.
2:وَ تَعلیمِهِم الفِرائِضَ
تا جایی که برای سرپرست خانواده امکان دارد،واجبات حق را که قسمتی از آن در رساله های عملیه و قسمتی در کتب اخلاقی و فقهی آمده به خانواده اش تعلیم دهد.
اگر از عهده اش بر نیامد،زمینه فراگیری آنان را با بردن به مساجد و مجالس مذهبی فراهم نماید،یا غالمی ربانی را به خانه دعوت کند تا فراوض حق را به آنان آموزش دهد.
ممکن است خواندن متن رساله برای بعضی مشکل باشد و توضیح آن مشکل تر،به همین خاطر نوبت به واگذاشتن بچه هابه کلاسهای مربوطه میرسد،تا دختران و پسران در نزدیکی بلوغ و تکلیف به وظائف شرعی خویش آگاه شوند.
3:وَ نَهیِهم عَنِ القَبائِحِ
بر سرپرست خانواده واجب است اهل خهنه را از زشتی ها نهی کند،از عواقب گناهان بترساند،زمینه تولید گناه را در خانه از بین ببرد.
4:وَ حَثهِم عَلی اَفعال الخَیر
بر سرپرست خانواده واجب است اهل بیت خود را به کلیه کارهای خیر،از صدقه دادن در راه خدا، تواضع به افراد، احترام به بزرگتر، رعایت کوچکتر،ایجاد صلح و مسالمت بین افراد،حق گویی،حق جویی، حق خواهی وخلاصه آنچه که خیر است، تشویق و ترغیب کند.
بدین صورت قدم برداشتن برای هدایت عباد خدا به اندازهای ثواب دارد که جز خدا کسی نمی داند.
رسول خدا امیر امیر مؤمنان را برای هدایت مردم یمن گسیل داشت قبل از سفر به او فرمود :
قسم به خدا اگر حضرت حق به دست تو یک نفر را هدایت کند برای تو از آنچه که خورشید بر آن طلوع و غروب میکند بهتر است.
چه تجارت شگفت آوری ،چه سود کلانی،خوشا به حال آنان که تشکیل زندگی داده و برای زن و فرزند خود معلم خیر و خوبی اند.
(حسین انصاریان،نظام خانواده در اسلام،صص359تا361)